maandag 5 januari 2015

Het jaar van de Geit

Merry Christmas!
Happy New Year!

Een nieuw jaar (funfact: het jaar van de Geit), dus tijd voor nieuwe blogberichten! De reden voor onze blog-stilte is dat Fien en ik elk met onze ouders en broer/zus op schok waren en er dus niet geblogd kon worden. We zagen de tempels van Angkor Wat en co (zeer mooi maar na 3 dagen ook redelijk verzadigend, al die stenen..), vierden oudejaar op het strand van  Sihanoukville met duizenden wensballonnen in de lucht (ook de onze!), reden op een tuktuk door de peperplantages van Kampot en smulden van de heerlijke krabben in Kep.  Prachtig land, The Kingdom of Wonder, maar ondertussen zijn we terug in Phnom Penh, namen we afscheid van onze ouders en vertrekken we morgen voor het tweede deel van ons avontuur: het platteland van Banlung, hoofdstad van Ratanakiri provincie. We zijn benieuwd! Al moeten we eerst nog 12 uur busrit zien te overleven op niet al te goeie wegen...elk voordeel heb zijn nadeel!

Wat we ook nog vergeten zijn, is vertellen over onze Cambodian Cooking Class.
Dit dateert al van december (shame on us!), maar verdient wel een blogberichtje! Onze kookgroep bestond uit twee Fransen uit Saint-Tropez, twee Chinezen uit...China (moeilijke communicatie) en een Australische uit Sydney. Een bonte, maar zeer aangename bende. Onze teacher van de dag was een frêle Cambodjaanse van wie ik de naam niet kan onthouden, maar ze lachte en maakte veel flauwe moppen (typisch Cambodjaanse humor want iedereen maakt hier dezelfde soort grapjes) dus de sfeer zat er goed in. Ze bracht ons naar de Kandal Market om onze inkopen te doen voor onze vegetarian spring rolls en onze fish amok, dat overigens dé signature dish van Cambodia is. Ze gaf ons ongelofelijk veel uitleg over geheimzinnige groenten en andere ingrediënten met onuitspreekbare namen en zwaar geladen begaven we ons naar onze kitchen voor die dag. Het resultaat mocht er wezen! We raspten Taro (soort knol), rolden spring rolls en maakten er mini-loempia's van, stampten duizend ingrediënten fijn in onze vijzel tot een dikke pasta, wat de basis zou worden voor onze fish amok (oa: rode pepers, lemongrass, galangal, veel look, sjalot, coffeelime, currypastan etc...) en maakten tenslotte prachtige mandjes van bananenbladeren (al bakten de Chinezen er niet veel van). Njam! (=Khmer voor eten, echt!) en Chneng Ne (delicious). Het was heerlijk en indien we alle ingrediënten in Belgie te pakken krijgen, zeker voor herhaling vatbaar onder de vorm van een Cambodjaanse avond!

Tot de volgend!
Dikke Nieuwjaarszoenen van Fien en Elke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten